Andningens magi

Andningens magi

Den dagen andetaget lämnar oss så finns vi inte mer. Till dess andas vi varje minut dygnet runt. Andningen är automatisk och vi kan låta den sköta sig själv utan att ge den uppmärksamhet, den kommer att fungera ändå. Men om vi vill kan vi använda andningen som en barometer på hur vi mår. Den speglar nämligen det som pågår inuti oss, fysiskt, mentalt och känslomässigt.  Vi kan också med hjälp av andningen påverka vårt mående och till exempel ganska enkelt sänka stress och somna lättare.

Alla kan andas, frågan är hur vi andas. Normal andning sker med magen och bröstkorgen. Den är lugn och regelbunden och vi andas med näsan både på in och utandning. När vi stressar är andningen ytlig, snabb och långt upp i bröstkorgen, ofta även oregelbunden och genom munnen.

Det är många idag som går runt med stressad andning. Vi fastnar lätt i det andningsmönstret om vi inte själva aktivt hjälper andningen att lugna sig. Ett konstant stressat andningsmönster leder till att kroppen fortsätter att producera stresshormoner. Vi får även obalans i utväxlingen av syre och koldioxid vilket leder till att syreupptaget försämras och musklerna spänner sig. Andas vi dessutom genom munnen får vi inte i oss den viktiga gasen kvävemonoxid som finns i bihålorna. Gasen förs med inandningsluften genom näsan ner till lungorna och är kärlvidgande och ökar syreupptaget. Den är också virusdödande. Kort sagt, om vi inte har rätt andningsteknik så stressas kroppen och spänner sig. Hela kroppen fungerar sämre, vi åldras fortare och riskerar att bli sjuka.

Andningsträning ligger som nummer ett på åtgärdslistan när vi vill förbättra och bibehålla en frisk och vital kropp. Att träna på djupandning varje dag en liten stund kan verkligen transformera livet.

Djupandnings effekter:

  • Minska stresshormoner och verkar avslappnande.
  • Aktivera vagusnerven och därmed den parasympatiska aktiviteten.
  • Underlättar blodcirkulationen.
  • Förbättrar syresättning i muskler och celler.
  • Stärker immunförsvar och ämnesomsättning.
  • Masserar de inre organen och ger t.ex. bättre tarmfunktion.
  • Förbättrar hud och hår.
  • Reglerar pH värdet.
  • Motverkar emotionella obalanser, rädslor, osäkerhet och depression.
  • Lättar på återhållna känslor, blockeringar och negativa mönster.
  • Skapar balans mellan kropp och psyke.
  • Ger klarhet och tålamod.

Så här kan du träna andningen:

På inandning fylls först magen långsamt och mjukt med luft, uppmärksamma att magen verkligen fylls, det vill säga expanderar vid inandning. Vid stress gör vi ofta det omvända dvs. drar in magen på inandningen och det är felaktigt. Känn att du fyller på med luft hela vägen ner i bäckenbotten och att du känner andetaget även i svanskotan. När magen är helt uppfylld fortsätter du fylla på med luft upp i bröstkorgen ända upp till nyckelbenen om det går men känn in så att kroppen hela tiden är så avslappnad som möjligt. Kroppen expanderar i alla fyra riktningar, framåt, åt sidorna och bakåt.

Släpp tagen om inandningen och påbörja utandningen, först töms bröstkorgen och sen magen, luften pyser ut i samma takt som inandningen. In- och utandning är lika långsamma så att andetaget blir jämnt.

När det är tomt i bröstkorg och mage tar du en paus, utan att andas väntar du på att kroppen tydligt säger till att det är dags att påbörja ett nytt andetag igen, det är andningsreflexen du känner. Här är ett bra tillfälle att känna stillheten och att aktivt lyssna inåt och börja uppfatta kroppens signaler så att du så småningom uppfattar olika signaler som kroppen ger dig. Till exempel hunger, behov av vila eller sömn, stress etc. Det är i stillheten mellan ut- och inandning som du kan fördjupa dig i dig själv.

Lycka till och skriv gärna och berätta hur det går.