Hur du gör klimakteriet till en bra tid och en skön övergångsålder

Träning och matintag påverkar hur vi mår i klimakteriet. Att äta och träna på rätt sätt för var och en är avgörande för hormonbalansen.

Klimakteriet… en period i livet som många kvinnor fasar för och ser som ganska skrämmande. Många vill inte prata om det och gör allt för att låtsas som det inte betyder något och försöker fortsätta leva som förut. Fåtal kvinnor som jag mött ser fram emot denna period av livet där nya möjligheter att utveckla sig som människa kommer helt naturligt. Där de med nyfikenhet omfamnar de förändringar och anpassningar som behöver göras för att behålla hälsa och välbefinnande.  

Efter 40–45 års ålder märker de flesta kvinnor att kroppen börjar genomgå en hormonell förändring. Runt 50 års strecket blir besvären ännu tydligare och symtomen går inte längre att blunda för. Mer än 85% av alla kvinnor upplever problematiska symtom i samband med övergångsåldern. De vanligaste symtomen är humörsvängningar, nedstämdhet, ilska, hjärndimma, förändrad eller utebliven menstruation, svullnad som ofta beror på lymfproblem, smärtor i leder och muskler, sömnstörningar, förändrad sexlust, värmevallningar, viktökning och ökad stresskänslighet.

Ett vanligt sätta att hantera dessa problem är att öka träningen och äta mindre i hopp om att vikten ska minska och att träningen ska göra att vi mår bättre, eftersom vi alla lärt oss att så är fallet. Det är självklart riktigt att träning och matintag behöver ses över men ska vi verkligen träna mer och äta mindre? Är det lösningen på problemet? Tyvärr inte.

Den förändring som behövs är att vi kanske inte tränar mindre men på ett annat sätt. Vi kan behöva dra ner på tempot, träna med större lugn och eftertänksamhet, ändra träningsform och så vidare. Maten är lite svårare, där behöver vi prova oss fram och verkligen ändra till den mat och dryck som fungerar för var och en. Självklart ska vi inte äta för mycket mat men en bantningskur eller för lite mat kan skapa stress i kroppen och tippa oss i obalans med ökade symtom som följd. Samma sak gäller alla populära detox och faste-metoder, det är inte säkert att det passar din kropp. Det kan skapa mer stress och en större obalans och därför måste vi prova oss fram och ta det varsamt.

Mitt bästa tips till dig som läser är att sakta ner, stilla dig genom till exempel yoga och meditation. Sänk stressen, lär känna din kropp och känn in vad just du behöver.

Vill du ha guidning och hjälp på vägen? Det finns det flera utbildningar, kurser och privatkonsultation som handlar om allt detta. Läs mer under fliken kurser och utbildningar.