Tillbaka till kalender

Kursplan – Fördjupningsutbildning i yoga för ME, postcovid och utmattade

Välkommen till denna specialiserade fördjupningsutbildning inom MedicinskYoga är utformad för dig som jobbar med yoga och vill kunna stödja och hjälpa de som lider av ME (Myalgisk Encefalomyelit), post-covid-symptom eller utmattningssyndrom.

Under utbildningen får du lära dig effektiva yogaövningar, andningstekniker och meditationer som är skonsamma och terapeutiska. Genom att integrera kunskap om ME, post-covid och utmattningssyndrom kan du skapa skräddarsydda yogaprogram som främjar återhämtning och förbättrar livskvaliteten.

Utbildningen fokuserar på att förstå de unika utmaningarna som dessa individer står inför, inklusive smärta, utmattning, kognitiva svårigheter och muskelsvaghet. Genom att anpassa övningar och skapa en lugn och stödjande miljö kan du bidra till att minska symtomen och främja bättre hälsa.

Målet med utbildningen

Att ge kunskap om vad ME, post-covid och utmattningssyndrom är och dessa gruppers speciella behov. Efter utbildningen kommer du kunna leda yogaklasser i MedicinskYoga inom dessa områden och även ge enskilda sessioner.

Detta går vi igenom under utbildningen

Vad ME, post-covid och utmattning
• Påverkan på hjärnan
• Specifika symtom
• Utmaningar som människor med dessa tillstånd möter
• MedicinskYoga för ME, post-covid och utmattning
• Fyra färdiga yogaklasser som bas
• Hur du skapar egna yogaklasser
• Specifika yogaövningar
• Anpassade yogaövningar för olika behov
• Andningstekniker
• Meditationer
• Havening, en metod för att hantera stress, trauma och olika känsloreaktioner
• Att hålla yogaklasser online

Omfattning

Utbildningen omfattar tre halvagar fördelade på tre tillfällen med 3 veckors mellanrum. På träffarna ägnar vi oss åt yogan och allt det praktiska.  Den teoretiska delen är förinspelad, den gör du själv hemma i lugn och ro när du har tid. Du kommer få tillgång till kursmaterial, föreläsningar och instuderingsfrågor via utbildningsportalen på hemsidan. Det ingår även ett videomöte privat med läraren.

Den praktiska upplevelsen är lika viktig som den teoretiska och därför innefattar utbildningen praktiskt arbete och bygger på att dagligen själv träna de yogapass och meditationer som ingår i utbildning samt att arbeta självständigt med att instruera yogapassen för en eller flera deltagare.

Totalt omfattar utbildningen ca 50 timmar.

Kursmaterial

Digital utbildningsmanual. Förinspelade föreläsningar med all teori som kan ses obegränsat under ett år från och med kursstart. Tillgång till de guidade yogapassen under utbildningen för egen träning. Varje utbildningstillfälle filmas och kan laddas ner och sparas.

Utbildningen passar för dig som:

• Redan är yogalärare i någon yogatradition och vill bredda din yogakunskap.
• Vill utvecklas och hitta till friare och mer tillåtande yoga.
• Vill förstå helheten kring hur hur man ökar välbefinnande och hälsa med hjälp av Medicinkyoga.
• Vill jobba med yoga inriktad ME, post-covid och utmattade.

Förkunskaper

Du behöver ha gått grundkursen i MedicinskYoga och HormonyYoga eller ha en annan yogautbildning på minst 100 h. Detta är en friare form av Medicinsk yoga där du i större utsträckning skapar själv. Efter denna utbildning kan du att hålla Medicinsk Yoga för ME, post-covid och utmattade i grupp och enskilt.

Diplomering

Efter genomförd utbildning erhålls ett diplom. För att diplomeras ska deltagaren ha full närvaro och ha fullgjort och lämnat in alla uppgifter.

Lärare


Ellen Engvall, Barnmorska och yogalärare/terapeut i Medicinsk yoga/Mediyoga sen 2010 utbildad av Göran Boll. Ellen har undervisat och utbildat inom Mediyoga mellan 2011-2020. Idag jobbar hon med sina egna utbildningar och och har hittills utbildat mer än 1000 yogainstruktörer och lärare.

HormonyYoga – Medicinskyoga för kvinnor är ett koncept är skapat av Ellen efter många års arbete och erfarenhet med kvinnor som barnmorska inom gynekolog, mödravård, förlossning och eftervård och erfarenhet av undervisning och utbildning inom Mediyoga. Gravidyogan är efter 10 års användande en välutvecklad, välanvänd och utvärderad yogaform.