Antiinflammatorisk kost och omega 3

Cellernas uppbyggnad
Omega-3-fettsyror är avgörande för kroppens välmående på många nivåer. Bland annat är de avgörande för uppbyggandet av cellmembranen i kroppens alla celler genom att bidra till deras struktur, flexibilitet och funktion. Välfungerande cellmembran ger bättre näringsupptag, hormonell signalering och cellerna kan lättare göra sig av med slaggprodukter.

Antiinflammatorisk funktion
Inflammation är kroppens naturliga reaktion på stress, skada eller infektion. Kronisk inflammation kan leda till olika hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar, diabetes och andra vällevnadssjukdomar. En av de mest kända fördelarna med omega-3-fettsyror är deras förmåga att minska inflammation i kroppen. De har visat sig ha starka antiinflammatoriska egenskaper genom att minska produktionen av proinflammatoriska ämnen i kroppen och främja produktionen av antiinflammatoriska ämnen.

Den fertila kvinnan
För kvinnor kan omega-3-fettsyror vara särskilt viktiga för att upprätthålla en hälsosam hormonell balans. Under menstruationscykeln kan omega-3 hjälpa minska olika PMS-symtom genom att reglera nivåerna av prostaglandiner, hormonliknande ämnen som är inblandade i smärtsignaler och inflammation. Dessutom kan omega-3-fettsyror stödja en sund produktion av östrogen och progesteron.

Under graviditeten
Under graviditeten är omega-3 bland annat viktigt för utvecklingen av fostrets hjärna, nervsystem och syn. Den bidrar även till att minska risken för för tidig förlossning. Hos kvinnan minskar omega-3 risken för förlossningsdepression, hjärndimma och skyddar hjärta och kärl. 

Klimakteriet
Övergångsåldern är en process som orsakar mycket stress. De svängande och sen sjunkande nivåerna av östrogen ökar inflammationen i kroppen och ställer till med oreda både fysiskt och psykiskt. Bra nivå med omega-3 i kroppen kan minska symtom som vallningar, smärtor i leder och muskler, oro, dålig sömn och hjärndimma under klimakteriet.

Generell hälsa
Förutom att minska inflammation och stödja hormonell balans har omega-3-fettsyror också visat sig vara fördelaktiga för hjärthälsan genom att sänka blodtrycket och förbättra fettsyreprofilen. Dessutom kan de stödja hjärnans funktion och minska risken för depression och ångest. Hos personer med ADHD och andra liknande utmaningar finns idag forskning som visar att dessa symtom förbättras. 

Testa din fettsyrebalans
Det är av högsta intresse för alla att hålla koll på sina fettsyrenivåer. Framför allt det proinflammatoriska omeg-6 i relation till det antiinflammatoriska omega-3. Det är också bra att veta om du äter ett omega-3 som faktiskt ger effekt. På marknaden finns få bra märken som faktiskt håller vad de lovar.

Vill du veta din balans mellan omega-3 och omega-6?

Få reda på hur dina cellmembran ser ut?

Hur mycket omega-3 som finns i din hjärna så att den fungerar på bästa sätt?

Om maten du äter skyddar dig mot inflammatoriska sjukdomar?

Kontakta Ellen för mer information och en 30 min kostnadsfri presentation.

ellen@kvinnoakademin.se

Mobil: 070-728 82 82

Läs mer om omega 3