Mer om Tantrisk Yoga

Tantrisk yoga (som faktiskt inte har någonting med sex att göra) var formad för vanliga människor, och kallades förr i tiden även hushållsyoga (the householders yoga). Den är avsedd för människor som lever ett vanligt liv med allt vad det kan innehålla. Den är med andra ord tänkt för människor som vill leva ett medvetet liv i vardagen. Den tantriska yoga traditionen innehåller bland annat yogaövningar (asanas), andningsövningar (pranayamas), mantran (ljudning, sång, chanting) och finger/handpositioner (mudras). Den ser kroppen som ett tempel för själen som du tar hand om på bästa sätt för att leva det dagliga livet till fullo. Ett liv där du helt enkelt strävar efter att vara den bästa versionen av dig själv och att leva från hjärtat.

HormonyYoga för självläkning

HormonyYoga är ett självläknings verktyg för att skapa ökad balans fysiskt, mentalt och emotionellt. Den är utformad för att kunna utföras i terapeutiskt syfte för att skapa hormonell balans och vitalitet hela livet, både fysiskt såväl som emotionellt och mentalt. Hormonbalansens nycklar är stresshantering, stressreducering och återhämtning, och dessa ligger i fokus i HormonyYogan. HormonyYoga är därmed det självklara verktyget för alla kvinnor som vill lära sig hantera livets alla faser, kunna ta hand om sig själv och skapa ett liv fyllt av glädje och inspiration. HormonyYoga riktar sig till alla kvinnor i alla åldrar med eller utan symtom på hormonobalans. Alla kvinnor behöver kunna hantera stress och skapa återhämtning i vardagen. Vanliga symtom är PMS, infertilitet, PCOS, endometrios, klimakteriebesvär och förlorad vitalitet efter klimakteriet.

HormonyYoga som Yoga-form

HormonyYoga är en lugn och meditativ yogaform, en Body-Mind träning, som stillar sinnet, skapar återhämtning, förbättrar kroppskännedom och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem. Den bidrar även till ökad rörlighet, flexibilitet och uthållighet. Fokus inom HormonyYoga är inte enbart den fysiska kroppen utan människan som helhet och därför vävs den samman med personlig utveckling, antiinflammatorisk kost och livsstilsfrågor. Alla kan utföra HormonyYoga. Detta eftersom den består av enkla övningar som går att anpassa för de flesta, och mycket går att göra sittandes på stol om det skulle behövas.

Ursprung & Forskning

Inom HormonyYoga kombineras den mångtusenåriga yogatraditionen och yogafilosofin med modern forskning inom yoga och meditation. Konceptet är framtaget av Ellen Engvall som är Barnmorska och Mediyogalärare/teraput. Yogaformen har använts inom den privata sektorn såväl som i vården sedan 2011. HormonyYoga har sitt ursprung i den tantriska yoga traditionen. Rörelserna och utformningen är inspirerade av kundaliniyogan och Mediyogan som ursprungligen hette Medicinsk yoga. Medicinsk yoga/Mediyoga är en terapeutisk yogaform som är framtagen av Göran Boll för Svensk hälso- och sjukvård. Mediyoga är den yogaform som det har forskats mest på inom yogavärlden och den används idag på hundratals olika vårdenheter i Sverige. Mellan 2014 och 2020 har Ellen utbildat mer än 500 Mediyogainstruktörer och lärare inom Mediyoga och då även lärt ut sitt eget koncept kring hormonbalans och gravidyoga. Idag är dock hennes hormonbalans-yoga och gravidyoga helt fristående.

Yoga för hormonsystemet

Hormonyoga – Medicinsk Yoga för kvinnor, är riktad yoga för hormonsystemet och hormonbalans. Det självklara verktyget för kvinnor i livets alla faser. Yoga för hormonsystemet är utvecklat för kvinnor och är framtaget av Ellen Engvall som är barnmorska sedan 1996 och yogalärare och yogautbildare sedan 2011.

Hormonyoga är i korthet en mjuk, flödande och meditativ Body-Mind träning som alla kan göra utefter sina förutsättningar. HormonyYoga har sin bas i den traditionella yogan med sina rötter i kundaliniyogan.

Hjärnan och nervsystemet samarbetar med hormonsystemet där hormonerna är de sköter kroppens alla processer. Hormonbalans är viktigt för kroppen, sinnet och känslorna. För att vi ska må bra, känns oss lugna och nöjda i tillvaron. Hormonbalans är också viktigt för livslusten och för att känna sig vital och full av energi.