Vad är HormonyYoga

Medicinsk yoga för kvinnor. Body-mind träning för fysisk, mental och känslomässig balans. Verktyget alla kvinnor behöver för hormonbalans och för att att hitta sin egen kvinnliga urkraft och sin livsglädje.

Skapa balans på alla plan

Hormonbalans är viktigt för kroppen, sinnet och känslorna ska vara i harmoni

Grundad närvaro

Att må bra och respektera sig själv och trivas med sitt liv

Odla självkärlek

Var närvarande här och nu med dig själv för att känna det som är viktigt i just ditt liv

Finn din kvinnliga urkraft

Vitalitet, livsglädje och klarhet är receptet för ett liv i flow

Tantrisk yoga (som faktiskt inte har någonting med sex att göra) var formad för vanliga människor, och kallades förr i tiden även hushållsyoga (the householders yoga). Den är avsedd för människor som lever ett vanligt liv med allt vad det kan innehålla. Den är med andra ord tänkt för människor som vill leva ett medvetet liv i vardagen. Den tantriska yoga traditionen innehåller bland annat yogaövningar (asanas), andningsövningar (pranayamas), mantran (ljudning, sång, chanting) och finger/handpositioner (mudras). Den ser kroppen som ett tempel för själen som du tar hand om på bästa sätt för att leva det dagliga livet till fullo. Ett liv där du helt enkelt strävar efter att vara den bästa versionen av dig själv och att leva från hjärtat.

HormonyYoga är ett självläknings verktyg för att skapa ökad balans fysiskt, mentalt och emotionellt. Den är utformad för att kunna utföras i terapeutiskt syfte för att skapa hormonell balans och vitalitet hela livet, både fysiskt såväl som emotionellt och mentalt. Hormonbalansens nycklar är stresshantering, stressreducering och återhämtning, och dessa ligger i fokus i HormonyYogan. HormonyYoga är därmed det självklara verktyget för alla kvinnor som vill lära sig hantera livets alla faser, kunna ta hand om sig själv och skapa ett liv fyllt av glädje och inspiration. HormonyYoga riktar sig till alla kvinnor i alla åldrar med eller utan symtom på hormonobalans. Alla kvinnor behöver kunna hantera stress och skapa återhämtning i vardagen. Vanliga symtom är PMS, infertilitet, PCOS, endometrios, klimakteriebesvär och förlorad vitalitet efter klimakteriet.

HormonyYoga är en lugn och meditativ yogaform, en Body-Mind träning, som stillar sinnet, skapar återhämtning, förbättrar kroppskännedom och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem. Den bidrar även till ökad rörlighet, flexibilitet och uthållighet. Fokus inom HormonyYoga är inte enbart den fysiska kroppen utan människan som helhet och därför vävs den samman med personlig utveckling, antiinflammatorisk kost och livsstilsfrågor. Alla kan utföra HormonyYoga. Detta eftersom den består av enkla övningar som går att anpassa för de flesta, och mycket går att göra sittandes på stol om det skulle behövas.

Inom HormonyYoga kombineras den mångtusenåriga yogatraditionen och yogafilosofin med modern forskning inom yoga och meditation. Konceptet är framtaget av Ellen Engvall som är Barnmorska och Mediyogalärere/teraput och har använts inom den privata sektorn såväl som i vården sedan 2011. HormonyYoga har sin bas i den tantriska yoga traditionen och rörelserna i Mediyoga som ursprungligen hette Medicinsk yoga. Mediyoga är en terapeutisk yogaform som är framtagen av Göran Boll för Svensk hälso- och sjukvård. Mediyoga är den yogaform som det har forskats mest på inom yogavärlden och den används idag på hundratals olika vårdenheter i Sverige. Mellan 2014 och 2020 har Ellen utbildat mer än 500 Mediyogainstruktörer och lärare inom Mediyoga och då även lärt ut sitt eget koncept kring hormonbalans och gravidyoga. Idag är dock hennes hormonbalans-yoga och gravidyoga helt fristående.

Hormonbalans

Att ha hormonerna i balans är centralt för att vi ska må bra och att kroppen ska fungera. När vi har hormonbalans så kräver vi oss lugna, vitala, nöjda och levande.

Gravidyoga

Gravidyoga är det bästa verktyget för att du och din bebis som växer i magen ska må så bra som möjligt hela graviditeten. Det är också det bästa sättet att förbereda dig för att bli förälder.

Yoga för hormonsystemet

Hormonyoga, yoga för hormonsyustemet, är det självklara verktyget för alla kvinnor i livets alla faser. Yoga för hormonsystemet är utvecklat och framtaget av Ellen Engvall som är barnmorska sedan 1996.

Hormonyoga är i korthet en mjuk och meditativ Body-Mind träning som alla kan göra. Hormonsystemet samarbetar med hjärnan och nervsystemet, och hormonerna är det som sköter kroppens alla processer. Hormonbalans är viktigt för kroppen, sinnet och känslorna. För att vi ska må bra , känns oss lugna och nöjda i tillvaron. Hormonbalans är också viktigt för att känna sig vital och full av energi.