Övergången mellan senvinter och vår är ljuvlig och väcker liv i oss människor i norr igen. Vi kryper ut ur våra hem, vänder näsan mot solen och absorberar allt ljus vi kan få. Sinnet lättar och det är lättare att känna förnöjsamhet.
För omkring 15% av befolkningen så är det precis tvärtom, ökad trötthet och en lätt vårdepp kan infinna sig. Anledningen till trötthet och vårdepp är att dagslängden och därmed ljuset ökar snabbt. Vår biologiska klocka hänger inte med och vi reagerar med att bli trötta både fysiskt och psykiskt. Självklart kan trötthet och nedstämdhet bero på annat som till exempel stress som ger hormonell obalans och även dålig kosthållning.
Inom ayurveda, det urgamla system för hälsa och läkning från Indien, kallar man övergången från senvinter till för Kapha-säsongen. Kapha är en av de tre doshorna i ayurveda som beskriver individens konstitution och hennes förhållande till omgivningen. De andra två doshorna är Vata och Pitta, dessa kommer inte beskrivas närmare i denna text.
Kapha-säsong kvaliteter är kall, blöt, långsam, tung, mjuk och klibbig. När våren börjar göra sitt intåg finns dessa kvaliteter närvarande i naturen. Eftersom vi människor är en del av naturen så ökar dessa kvaliteter även i våra kroppar.
En Kapha i balans ger tillväxt, styrka, stabilitet och ett starkt immunförsvar. Om kapha är i obalans ger det seghet, tröghet, lathet, tunghet, trötthet och frusenhet. Symtom som ofta uppkommer när Kapha är i obalans är: matsmältningsproblem, smärta i kropp och leder, astma, problem med andningen, allergier, luftvägsinfektioner, viktuppgång, vätskesvullnad och depression.
Här följer några tips hur du kan hjälpa kroppen att vara balanserad och stark i årstidsskiftet:
• Undvik mat och dryck som är kall, tung, fet, söt, sur och salt. Till exempel rött kött, brödmat, sötsaker, fetmat, rå mat, stekt mat, ost och bananer.
• Välj mat och dryck som är vara lätt, torr och varm. Kryddor som är bra är gurkmeja, ingefära, svartpeppar, spiskummin, kardemumma och kanel. Ät gärna kryddstark mat med till exempel lök, chili och senap. Även bitter mat är bra såsom spenat, sallad och oliver.
• Ät en lätt frukost, huvudmålen mitt på dagen och en lätt middag. Ät inte för sent eftersom det försämrar sömnen. Undvik att småäta.
• Träna dagligen men ta inte ut dig helt. Det är bättre att anstränga sig måttligt ofta än att träna hårt ibland. Tränar du för hårt kan detta öka kapha-problematiken.
• Gå och lägg dig vid 22-tiden och gå upp före kl 06. Att hålla strikt på dessa tider kommer göra att du känner dig piggare och skapa balans i din kropp. Undvik att sova dagtid, ta istället en promenad i dagsljuset i en halvtimma så återkommer energin och detta skapar även hormonbalans.
• Yoga med många vridningar, avslappning och meditation är en viktig aspekt för hälsan. Likaså att vistas i naturen.
Fundera över vad det är du behöver förändra, lägga till eller ta bort i din vardag för att få ett bättre välbefinnande, bli vitalare och skapa en mer balanserad tillvaro på alla plan 🌺