Att driva sin egen utveckling och skapa förändring

Att driva sin egen utveckling och skapa förändring

Att göra just detta, driva sin egen utveckling och skapa förändring är ett livslång och ibland ganska svårt uppdrag. Är det nödvändigt frågar sig en del? Så länge kroppen gnäller, sinnet är oroligt, stressat eller beter sig på ett sätt som stör den inre friden och närvaron, skulle jag vilja påstå att det är bra att hitta nya vägar och förändra till det bättre. Jag har träffat 1000-tals kvinnor genom åren som lider av alla möjliga besvär, som vill förändra men inte förmår att lämna sina vanor. Varför är det så svårt? Varför kan vi inte bara bestämma oss och sen är det klart? Själv jobbar jag ständigt med mig själv och dessa frågor. Puttar mig själv i rätt riktning, faller tillbaka, puttar igen och faller. Sakta, sakta går det ändå framåt. Vissa saker är lätta att förändra och förbättra och andra verkar helt omöjliga och jag får stångas enormt mycket med mig själv innan jag lyckas ta ett myrsteg i rätt riktning.

Det som kan göra att det är så svårt är vanor vi präntat in i åratal, samhällsvärderingar, åsikter från omgivningen och lite annat smått och gott. Hjärnan är den vi behöver konfronteras med först. Allt börjar i hjärnan, vår styrcentral. Där har våra vanor och beteenden skapat nervbanor och känslor som präntats in och kanske suttit där sen barnsben. När vi börjar förändra och vill skapa nya nervbanor, nya beteenden och känslor kring tex mat, träning, egen omsorg med yoga, meditation eller vad vi nu hittar på för att skapa ett bättre mående, då kommer det bli motstånd. Hjärnan vill tillbaka till sina vanliga banor och det vi brukar göra. Den kräver belöning och snabb tillfredsställelse även om vi vet att detta inte är bästa vägen att gå. Vi har en mäktig och uthållig hjärna som ofta får som den vill trots att en annan del av oss vet bättre och vill förändra och förbättra.

Många vill påstå att de inte har uthållighet, inte kan och inte förmår att förändra. Jag vill bestämt hävda motsatsen. Vi har en enorm uthållighet när det kommer till att behålla dåliga vanor och beteenden trots att vi vet att detta inte gynnar oss längre. Den uthålligheten kan vi använda oss av och envist driva oss själva i rätt riktning, acceptera när vi misslyckas, faller för frestelser och inte följer våra planer. Vi kan ta ett nytt andetag, krama om oss själva och utan att döma oss själva, resa oss för att fortsätta. Tänk vad många år det tog våra föräldrar att lära oss att tandborstning är något vi sysslar med morgon och kväll. Varför inte ge oss själva samma tålamod och kärlek när vi skapar nya vanor som vuxna.

Om vi går en yogautbildning eller kurs där vi har i läxa att andas, yoga och meditera dagligen får vi hjälp att lära känna oss själva och vad vi behöver. Vi tränar på uthållighet och att stanna kvar och göra övningarna, möta vårt motstånd och granska det för att lära oss om våra beteenden och strategier som hindrar vår utveckling. Yoga, andning och meditation ökar hjärnans Neuroplasticitet, förmågan att anpassa sig till nya situationer och vanor, att ändra beteende. Inte alltid lätt men det funkar ❤️