Gravidyoga som förlossningsförberedelse

Gravidyoga som förlossningsförberedelse

Att vara gravid och föda barn och sen bli mamma är en av de mest omvälvande upplevelserna i en kvinnas liv. I vårt samhälle lever vi ofta långt ifrån andra kvinnor som föder barn och hör mest historier om andras förlossningar och då helst allt som inte gått så bra. Innan vi själva kommer till den ålder då vi funderar på att skaffa barn har många kvinnor inte ens hållit i ett spädbarn och inte heller berört ämnet förlossning. Detta gör att förlossningsrädslan och oron för att inte klara av förlossningen är utbredd.

Det finns en mängd sätt att förbereda sig inför förlossning och föräldraskap. Gravidyoga är ett sätt som jag som barnmorska har funnit fantastiskt.

På gravidyogan lär sig kvinnan att andas djupa andetag, att vara i sitt andetag oavsett vad som händer. Det djupa, lugna andetaget göra att kroppen slappnar av, mer oxytocin (värkhormon) frigörs och kroppen kan fungera så bra som möjligt. Upplevelsen av smärta minskar också om vi andas djupt och slappnar av.

Att snabbt lära sig slappna av med hjälp av andetaget är ovärderligt under förlossningen. Släppa käkarna, axlarna och sen hela kroppen. Mellan värkarna är det inte många minuter mot slutet av förlossningen och då gäller det att snabbt slappna av och få ny kraft till nästa värk.

Hur gör man då när värkarna är som mest intensiva? Man följer kroppens behov, det är något vi tränar mycket på under en gravidyogakursen, att lyssna till kroppens signaler och sen göra det bästa möjliga i varje situation. Att hela tiden sträva efter att hålla andetaget djupt och lugnt, in och ut genom näsan och sen när värkarna är intensiva så ökar takten på andetaget automatiskt och vi öppnar kanske munnen på utandning helt naturligt. Jag brukar likna det vid en joggingtur. I början andas vi normalt, sen när det blir jobbigare så ökar takten på andetaget och till slut börjar vi också pusta högljutt.

Det är också viktigt att medvetet slappna av. Att hela tiden checka av att kroppen slappnar av på bästa sätt och att det är bekvämt. Andningen och avslappningen är i princip det enda som vi kan kontrollera under förlossningen. Kroppen vet vad den ska göra och vi hjälper kroppen bäst just med att andas och slappna av.

Jag brukar säga till mina elever att det finns nästan inte något vi kan kontrollera just när det gäller att skaffa barn. Vi vet inte om vi blir gravida och när, vilken dag barnet ska komma, vilket kön, utseende och personlighet barnet får.  Så det gäller att andas, slappna av, andas, slappna av, andas, slappna av………..

När vi lyckas göra detta blir ofta förlossningsupplevelsen bra. Det ger mindre smärta och rädsla och tilliten till den egna förmågan ökar.

Om du vill jobba med att guida gravida i yoga är du välkommen att utforska Gravidyogautbildningen. Inga förkunskaper krävs. Jag som barnmorska guidar dig igenom utbildningen med undervisning i grupp och personliga möten, allt sker online.