Omega-3 för kvinnors hälsa

Omega-3 för kvinnors hälsa

Omega 3 är en livsviktig essentiell fettsyra som betyder mycket för kvinnors hälsa (och mäns). Omega 3 utgör en stor del av cellmembranet i kroppens alla celler. Om kroppen inte har tillgång på omega 3 när den ska förnya celler används i stället andra fettsyror som inte har lika rörliga fettsyrekedjor. Detta gör cellmembranen hårdare och mindre genomsläppliga. Näringsupptaget blir sämre, receptorerna för hormonerna färre och slaggprodukter får svårare att lämna cellerna.

Omega 3 behövs när kroppen tillverkar hormoner. För lite omega 3 ger sämre hormonproduktion och resulterar i hormonstörningar. Det är även bra för hjärtkärlsystemet och är en viktig antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativstress och åldrande. Hud, hår och naglar är beroende av omega 3. Om det finns för lite blir håret torrt och glanslöst, naglarna sköra, huden torr och drabbas kanske av exem.

Låggradig inflammation är ett av nutidens stora hälsoproblem. Den orsakas av stress, felaktig kost och dåliga levnadsvanor. I kosten får vi ofta i oss mängder av omega 6 via alla typer av sädesslag och olika vegetabiliska oljor. De sämsta oljorna är tex. majsolja, solrosolja och de som kallas matolja i butikerna. Omega 6 driver inflammation och för att kroppen ska klara av att hantera denna behövs omega 3 som balans för att dämpa inflammationen när den har gjort sitt jobb. Relationen mellan omega 6 och omega 3 bör vara 1/1. I dagens samhälle är den oftast >10/1. Detta leder till låggradig inflammation som på sikt kan göra oss sjuka. Alla våra vällevnadssjukdomar har sin grund i låggradig inflammation. Hjärt-kärlsjukdomar, cancer, alzheimer, allergier osv.

När du väljer att ta omega 3 som tillskott rekommenderar jag att du också kollar din fettsyrebalans innan du börjar äta och sen efter 4 månader som det tar att få effekt. Det flesta omega 3 preparat som finns i handeln håller inte måttet utan härsknar i tillverkningsprocessen. Det vore onödigt att betala dyra pengar för ett preparat som inte ger dig det du behöver. Fettsyrebalansen kollar du lätt genom att köpa ett test på nätet. Det kostar lite men är värt varenda krona då du försäkrar dig om att du får effekt av preparatet.

Tar du vegetabiliskt omega 3 behöver du vara ännu noggrannare eftersom ALA som finns i vegetabiliskt omega 3 behöver omvandlas till DHA och EPA som är den form vår kropp kan tillgodogöra sig. Denna process är ineffektiv och generellt konverteras mindre än 5%.

Vill du har ett riktigt bra omega 3? kontakta mig ellen@ellenengvall.se eller köp här