Varför kvinnor sover sämre efter 40

Se till att sova gott! Sov minst åtta timmar per dygn! Prioritera att sova! Sömn är en viktigt för bra återhämtning och så vidare. Jag skulle kunna räkna upp många uppmaningar och påståenden som går att läsa i media på olika ställen.

Hur gör man då om man inte kan sova? Om man trots trötthet inte lyckas sova så länge och så gott som man både vill och behöver? Om man natt efter natt somnar och vaknar, somnar och vaknar. Somnar och inte kan somna om. Sover fyra timmar och sen är det kört.

Känner du igen dig? Då är du en av många kvinnor som lider av sömnstörningar.

När vi är stressade och/eller när vi passerar 40 år så har vi inte alltid ägglossning trots att mensen är regelbunden. Man kan med andra ord ha regelbunden mens utan ägglossning. Det som händer när ägglossningen utebli är att det blir en hormonell obalans som kan göra att vi får svårare att sova.

Efter ägglossning bildas en gulkropp som producerar könshormonet progesteron. Det är ett hormon som är viktigt för att balansera det andra könshormonet som heter östrogen. När ägglossningen uteblir bildas ingen gulkropp och därmed inget progesteron. Progesteronet har många olika uppgifter och effekter i kroppen. Bland annat är det ett hormon som gör oss lugna och hjälper oss att sova bättre.

Ägglossningen kan utebli:

  • Vid stark eller långvarig stress.
  • I förklimakteriet kan ägglossningen utebli vissa cykler. Du kan märka det genom att du får mer PMS och att just sömnen blir sämre.
  • I klimakteriet upphör ägglossningarna.

För att kunna sova bättre är det som alltid viktigt att minska stress och göra de förändringar som behövs för att livet ska bli hållbart över tid. Ju äldre vi blir desto mer behöver många av oss ägna sig åt stresshantering, egenvård och återhämtning. I förklimakteriet kan det också vara hjälpsamt att tillföra bioidentiskt progesteron för att skapa en bättre hormonell balans.

Behöver du råd kring sömn, stresshantering och hormonell balans?
Kontakta Ellen Engvall för en privatkonsultation. Boka